Open Oproep Stimuleringsfonds: Anders werken aan stad, dorp en land #2

Met het oog op de komst van de Nationale Omgevingsvisie (NOVI) en de nieuwe Omgevingswet nodigt het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie ontwerpers uit om samen met gemeenten nieuwe werkwijzen te ontwikkelen, gericht op co-creatie op lokaal niveau. Deze open oproep biedt de mogelijkheid voor gemeenten om met inzet van ontwerpkracht lokale partners te activeren en samen met het lokale netwerk, vanuit een integrale ontwerpbenadering, aan de slag te gaan met actuele sociaal-ruimtelijke opgaven in de eigen gemeente.

Context
Nederland staat voor een groot aantal urgente uitdagingen. Mondiale uitdagingen als energietransitie, klimaatadaptatie, mobiliteit, gezondheid en sociale inclusie hebben grote consequenties op lokaal niveau. Zij stellen bijvoorbeeld nieuwe eisen aan onze leefomgeving. De rijksoverheid speelt op deze uitdagingen in met een toekomstvisie op de leefomgeving van Nederland. Centraal hierin staat de verwevenheid van het sociale en ruimtelijke domein, en het belang van samenwerking tussen verschillende domeinen. Maar dit vraagt ook om nieuwe vormen van lokaal bestuur. Om op lokaal niveau antwoorden te kunnen formuleren op de grote maatschappelijke opgaven zijn nieuwe vormen van samenwerking nodig tussen de lokale overheid, het bedrijfsleven, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties én bewoners. Met de inwerkingtreding van de Omgevingswet ontstaat in 2021 voor het lokale bestuur bovendien een nieuw wetgevingsstelsel, dat de randvoorwaarden voor deze samenwerking gaat bepalen.

Ontwerpers
Bovengenoemde sociaal-ruimtelijke uitdagingen vragen om een integrale aanpak, waarbij keuzes niet van bovenaf worden opgelegd, maar in lokaal samenwerkingsverband tot stand komen. De grote vraag is echter, hoe geven we die nieuwe samenwerkingsvormen en daarmee de integrale aanpak van sociaal-ruimtelijke opgaven concreet met elkaar vorm? Ontwerpers – zoals architecten, stedenbouwers, stadmakers, social en service designers – kunnen hier een belangrijke rol in spelen door nieuwe ziens- en werkwijzen te introduceren op het snijvlak van sociale en fysieke vernieuwing. Zij hebben de kennis en expertise om nieuwe co-creatieprocessen vorm te geven en gemeenten te begeleiden om samen met stakeholders én gebruikers aan de slag te gaan. Zij zijn als geen ander in staat om met concrete zichtbare maatregelen in de leefomgeving op lokaal niveau antwoorden te formuleren op de grote maatschappelijke opgaven.

Indienen
Je kunt tot en met 10 maart 2020 via de online aanvraagomgeving van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie een voorstel indienen.

Kijk voor meer informatie op de website van het Stimuleringsfonds.

Tags: