Stimuleringsfonds: Open Oproep Interieur en Interdisciplinariteit

Interieurontwerp omvat verschillende velden binnen de creatieve industrie, zoals ruimtelijk ontwerp, meubelontwerp, lichtontwerp, scenografie, interactief ontwerp en (interieur-) architectuur. Het fonds nodigt ontwerpers uit met een onderzoeksvoorstel te komen waarin expertise uit diverse disciplines wordt ingezet voor een ruimtelijk ontwerp, waarin het betrekken van verschillende gebruikers of deelnemers centraal staat en die leidt tot een brede toegankelijkheid voor een divers publiek. Deadline is woensdag 19 juni 2019.

Er is een groeiend besef van de mogelijkheden en meerwaarde die een goed ontworpen ruimte in gebruik en beleving kunnen opleveren. Hoewel het vakgebied vaak wordt weggezet als laatste schakel in een ontwerpopgave, verbetert het intelligent verbinden en toepassen van elementen als licht, geluid, materiaal, kleur, geur, textuur en technologie de kwaliteit en ervaring van een ruimte. Het inzetten van kennis uit diverse disciplines geeft een impuls aan de ontwikkeling van vernieuwende ontwerpen. Ook kennis uit bijvoorbeeld de wetenschap kan hierin een rol spelen. Om tot de beste resultaten te komen is in een vroeg stadium van het ontwerpproces de betrokkenheid van diverse expertises nodig. Toch lijken veel bestaande onderzoeken zich vaak te beperken tot een experimentele fase of een incidentele toepassing.

Het fonds stelt ontwerpers in de gelegenheid om voorbeeldstellende onderzoeksprojecten op te zetten die vertrekken vanuit een integrale ontwerpbenadering van een ruimte waarin toegankelijkheid en inclusiviteit centraal staan. Dien een voorstel in voor nieuwe methodieken, concepten of benaderingswijzen die ingaan op actuele, maatschappelijke opgaven en tendensen. Het onderzoeksvoorstel kan diverse vormen hebben, denk aan experiment in materiaal en techniek, ontwerpend onderzoek, theoretisch onderzoek of een interventie om bijvoorbeeld fysieke of psychische drempels te verlagen of interactie te bevorderen. De uitkomst of presentatievorm kan zowel een materieel, conceptueel, tijdelijk, veranderend of een performatief karakter hebben.
Het is bij deze open oproep ook mogelijk om een voorstel in te dienen voor de ontwikkelfase. Het betreft in dat geval een nadere verkenning in de voorbereiding op een onderzoeksvoorstel, zoals het betrekken van partners, het vinden van draagvlak en het scherpstellen van onderzoeksvragen en -plan.

Voor deze open oproep stelt het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie in totaal € 82.500 beschikbaar. Dit bestaat uit 3 projectsubsidies van maximaal € 20.000 en 3 subsidies voor een ontwikkelfase van maximaal € 7.500. Let op: Het is niet mogelijk om aan te vragen voor reguliere of reeds lopende opdrachten.

Kijk hier voor een overzicht van de ondersteunde projecten uit de eerste ronde van Interieur & Interdisciplinariteit.

Deadline
Ontwerpers kunnen een voorstel indienen tot en met woensdag 19 juni 2019 via de online aanvraagomgeving van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

Lees meer over deze open oproep en hoe je kunt indienen op de website van het Stimuleringsfonds.

Tags: