Open call: SBIR Innovaties duurzaam erfgoed

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) is op zoek naar innovatieve en creatieve oplossingen om monumenten te verduurzamen, om daarmee CO2-reductie ambities uit het Klimaatakkoord te helpen behalen. Hiervoor maakt RCE gebruik van een innovatiecompetitie: de SBIR (Small Business Innovation Research). Dien voor 20 augustus 2021, 13.00 uur je offerte in!

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voert deze SBIR uit. Meer informatie vind je op de website van RVO. Je kunt je daar ook aanmelden voor de online informatiebijeenkomst op 21 juni van 10.00 tot 11.30 uur.

SBIR
De SBIR is een competitie die creatieve ondernemers uitdaagt samen nieuwe producten en/of diensten te ontwikkelen voor de aanpak van een maatschappelijk vraagstuk, met financiële ondersteuning van de Rijksoverheid.

Creatieve mogelijkheden om te verwarmen
In deze uitvraag richten we ons specifiek op creatieve mogelijkheden op gebied van het duurzaam verwarmen van monumenten. Denk aan high tech temperatuurcontrole, bestaande raamluiken in een nieuw jasje, binnenvoorzetramen passend bij het interieur, isolatie met oog voor esthetiek, of toegankelijke informatie en bewustwording door middel van een app of een serious game. De oplossingen kunnen nieuwe functies zijn vanuit zowel de high als de low tech wereld, aanpakken op het gebied van bewustwording of aansprekende ideeën gericht op de klantreis.

Concreet gaat het om oplossingen binnen het thema warmte en die daarmee het energieverbruik in monumenten verlagen en/of warmte besparen en/of warmte duurzaam opwekken en/of terugwinnen en comfort verbeteren. Innovaties kunnen zich zowel op product- als op dienstniveau richten:

  1. Producten
    Een nieuw product of nieuwe toepasbaarheid van producten om monumenten duurzaam te verwarmen en/of de warmte vast te houden. Dit mogen ook aanpassingen zijn van bestaande producten, zodat deze met oog voor de esthetische kwaliteit passen bij de historische gebouwen.
  2. Diensten
    Innovatieve/creatieve diensten (werkwijzen) die bijdragen aan het beperken van de warmtevraag en daarmee zorgen voor een lager energiegebruik in monumenten.

Frisse blik
We zoeken naar die ondernemende, nieuwsgierige en frisse blik vanuit de creatieve en innovatieve sector in de ruimste zin van het woord, met gevoel voor esthetiek. Of je nu bijvoorbeeld modeontwerper of industrieel ontwerper bent, technisch of juist digitaal ontwerpt, meubels maakt, (interieur)architect bent, werkt met natuurlijke materialen, als kunstenaar of als theaterbouwer, gedragswetenschapper, of dat je jezelf ziet als innovator. Je bent welkom om een goede oplossing voor te leggen die voldoet aan de voorwaarden. Samenwerking tussen bedrijven en de creatieve/innovatieve industrie is een must.

Dien voor 20 augustus 2021, 13.00 uur je offerte in! Kijk voor meer info op de website van RVO

Tags: