Open Call SBIR perronrandbeveiliging

ProRail en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat dagen ondernemers uit om nieuwe producten te ontwikkelen om te voorkomen dat mensen van het perron in het spoor terecht komen.

Aanleiding en doel van deze SBIR-competitie
Het aantal treinreizigers groeit, er rijden meer en vaker treinen en treinen rijden sneller. Hiervoor ontwikkelt Prorail stations die passen in deze tijd; duurzaam, veilig en comfortabel, klaar voor de toekomst. Ondanks de huidige corona maatregelen, is juist nu de tijd om over de toekomst na te denken, als ook het openbaar vervoer weer volop zal functioneren.

Perrons worden in de toekomst drukker en voller. Dat vraagt om nieuwe creatieve ideeën om efficiënt en veilig met de beschikbare ruimte om te gaan en die het in- en uitstapproces niet vertragen, juist liefst versnellen. De perronrand is bij al deze processen het raakvlak tussen perron en trein. In geval van grotere drukte kan deze mogelijk zwaarder belast gaan worden.

Het vraagstuk van deze SBIR
Hoe zouden we deze perronrand, dit raakvlak tussen perron en trein, optimaal veilig kunnen houden zodanig dat ondanks toenemende drukte:
1 reizigers deze ruimte vrijhouden,
2 treinen op tijd kunnen vertrekken en
3 veiligheid optimaal wordt gewaarborgd.

De innovatie maakt daarmee crowd control op perrons overbodig én draagt eveneens bij aan suïcidepreventie door te voorkomen dat personen het spoor in kunnen stappen.

SBIR perronrandbeveiliging
Het totale budget voor deze SBIR is EUR 780.000 verdeeld over EUR 240.000 voor fase 1 en EUR 540.000 voor fase 2.
Voorstellen kunnen tot uiterlijk 22 juli 2020 worden ingediend. Meer informatie over deze oproep staat op de website van RVO.

SBIR
Met het programma Small Business Innovation Research (SBIR) daagt de overheid ondernemers uit om maatschappelijke problemen op te lossen met innovatieve producten en diensten. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) voert de SBIR oproepen uit.
SBIR is een competitie. Binnen de beschikbare middelen zoals gepubliceerd in de oproep worden de best beoordeelde voorstellen gehonoreerd met een opdracht.
Een SBIR bestaat uit 2 fasen. In fase 1 krijgen ondernemers een opdracht voor het uitvoeren van een haalbaarheidsonderzoek. De beste projecten krijgen in fase 2 een opdracht voor verdere onderzoek en ontwikkeling tot een werkend prototype.
Een onafhankelijke commissie beoordeelt de projecten.

Tags: