Open call voor de expositie: future scenarios

Open Call: State of Fashion

Tijdens state of fashion 2018 | searching for the new luxury wordt in de tentoonstelling Future Scenarios een prikkelende bloemlezing gepresenteerd van grensverleggende concepten en praktijken, waarbij verbeeldingskracht en innovatie leidraad zijn. Ontwerpers, merken en kunstenaars worden uitgenodigd ideeën en producten in te sturen die op het punt staan door te breken op de markt, of nieuwe perspectieven bieden op het modesysteem en de omgang met de dingen die ons omringen en die we gebruiken. Vandaag de dag zijn niet alleen ontwerpers en merken zogenoemde drivers of change - ook een innovatief businessmodel of een nieuwe visie op sociale verantwoordelijkheid kan de modeketen ingrijpend veranderen, verbeteren en verduurzamen. In de tentoonstelling en de open call onderscheiden we de verschillende projecten in vijf subcategorieën.

Scenario 1: New imagination of luxury
De nieuwe luxe verhoudt zich tot een nieuw systeem van normen en waarden, waarbij bewust consumeren voorop staat. Hoe verbeelden we onze verlangens en welke producten drukken de duurzame relaties, context en waarden uit waarmee we ons willen verbinden?

Scenario 2: Designing for better lives
Mode moet zijn verantwoordelijkheid nemen. Niet alleen door maatschappelijk verantwoord te produceren, maar ook door haar kracht in te zetten voor het creëren van betere leefomgevingen en samenlevingen. Hoe kunnen (mode)ontwerpers en kunstenaars nieuwe mode-initiatieven en performances initiëren die bijdragen aan de sociale cohesie van onze samenleving?

Scenario 3: New business models
Met de komst van het internet en de webwinkel kunnen kleinschaligheid en wereldwijde bekendheid samenvallen. Halfjaarlijkse collecties, grote investeringen en een verplichte catwalk show zijn daardoor geen noodzaak meer voor succes. Ook de relatie met de consument is dichterbij gekomen. Ontwerpers en merken kunnen nu niet alleen monitoren wat de consument wil, de consument kan het product ook mee co-creëren door bijvoorbeeld een kleur of stof te kiezen en de kleding gedeeltelijk op maat te laten maken. Daarnaast nodigen een interesse in duurzaamheid en circulair denken uit tot geheel nieuwe businessmodellen, zoals kledingbibliotheken of leaseconcepten.

Scenario 4: The makers and the product in the spotlight
Het internet maakt het mogelijk om alle lagen binnen de productieketen zichtbaar te maken. Tegelijkertijd kan het ook online platforms creëren om kleinschalige ontwerpers en lokale producenten bestaansrecht te geven. Zo kunnen horizontale verbanden tussen consument en producent worden gelegd, waarbij de vakmensen en het vakmanschap centraal komen te staan. Daarbij krijgen zij niet alleen meer erkenning, maar ook een veel betere beloning, omdat tussenmakelaars als winkels, producenten en marketeers verdwijnen.

Scenario 5: Interdisciplinary relationships
Bij het creëren van duurzame of technologische materialen is de rol van de wetenschap essentieel. (Mode)ontwerpers treden daarom buiten de geijkte paden en werken al in een vroeg stadium samen met onder andere ingenieurs, biotechnologen, computerdeskundigen en bewegingswetenschappers. De resultaten leveren nieuwe producten en inzichten op.

open call procedure

De open call voor Future Scenarios start op 1 juli 2017 en sluit op 30 september 2017. Uit de aanvragen selecteert een panel van experts, bestaande uit state of fashion 2018 curator José Teunissen, een lid van de Internationale Adviescommissie en enkele andere deskundigen, de beste inzendingen. De samenstelling van de selectiecommissie wordt in een later stadium bekendgemaakt.

De geselecteerde inzendingen vormen onderdeel van het programmaonderdeel Future Scenarios. De organisatie nodigt de inzenders van geselecteerde projecten uit voor de openingsweek van state of fashion 2018 | searching for the new luxury, waarbij zij als zogenoemde drivers of change toegang hebben tot alle onderdelen van het publieksprogramma. Daarnaast organiseert state of fashion 2018 speciale bijeenkomsten voor de deelnemers aan Future Scenarios. Het creëren van nieuwe verbindingen en netwerken vormt het uitgangspunt van Future Scenarios. De tentoonstelling vormt hierbij een uitnodiging tot conversatie.

Download hier de criteria en richtlijnen. Via de link 'project insturen' kom je bij het aanmeldingsformulier. Vragen? Mail naar opencall@stateoffashion.org.