Stimuleringsfonds Creatieve Industrie

Selectie Open Oproep Fresh Perspectives

Vijf verrassende voorstellen van ontwerpers zijn geselecteerd uit 52 reacties op de Open Oproep Fresh Perspectives. Hiermee ondersteunt het Stimuleringsfonds de mogelijkheid om een innovatief concept te koppelen aan een gerenommeerd bedrijf, organisatie of kennisinstelling. Superuse Studios, ontwerper Xiaofeng Dai, Inspidere, Reframing Studio en Kunstlab Arnhem ontvangen een bijdrage om een samenwerkingsovereenkomst aan te gaan met bijvoorbeeld Waterschap de Dommel, Wageningen Universiteit of Digital Methods Initiative. Uiteindelijk zal het vooronderzoek leiden tot een relevante innovatie voor de maatschappij.

Ontwerpers komen binnen de autonome beroepspraktijk vaak tot verrassende en innovatieve concepten voor maatschappelijke vraagstukken. Helaas ontbreekt het hun regelmatig aan slagkracht om zo’n concept samen met partners buiten de eigen discipline of beroepspraktijk verder te ontwikkelen tot een product of toepassing, terwijl juist dat vaak leidt tot succesvolle innovaties. Met de Open Oproep Fresh Perspectives ondersteunt het Stimuleringsfonds ontwerpers met een goed concept, om een samenwerking aan te gaan met een gerenommeerd bedrijf, organisatie of kennisinstelling.

bijzondere voorstellen

Zo werken Reframing Studio en Exodus Zuid-Holland aan een nieuw concept voor nazorg bij de reïntegratie van ex-gedetineerden, en maakt Kunstlab Arnhem in samenwerking met Wageningen Universiteit een artistieke installatie waarin planten muziek maken, een proefopstelling die wordt doorontwikkeld naar een praktische toepassing binnen de landbouw. In maart 2017 werden ontwerpers en makers opgeroepen om voorstellen in te dienen voor deze oproep. De vijf geselecteerde projecten kunnen nu starten met de fase waarin vooronderzoek wordt gedaan en beide partijen komen tot een samenwerkingsovereenkomst.

indruk

Het animo voor de Open Oproep was groot. Opvallend is dat er veel voorstellen zijn ingediend door partijen die niet eerder bij het Stimuleringsfonds hebben aangevraagd. De maatschappelijke vraagstukken waartoe ontwerpers zich samen met de partnerorganisaties of bedrijven verhouden, lopen sterk uiteen. De adviescommissie was positief gestemd over het engagement dat uit de aanvragen spreekt. Zij ziet kwaliteit en actualiteit in de voorstellen, en ziet de vele verschillende (sub)disciplines van de creatieve industrie vertegenwoordigt. Een heikel punt bij een aantal voorstellen was de mate waarin er sprake was van een gelijkwaardige samenwerking tussen ontwerper en partnerorganisatie. Uit de voorstellen met een gelijkwaardige samenwerking, heeft de commissie uiteindelijk een selectie gemaakt, waarbij ze de aanvragen die op de gestelde criteria het beste scoorden heeft verkozen boven de anderen.

selectie

volgende oproep

De oproep wordt in de loop van 2017 of uiterlijk begin 2018 herhaald. Houd hiervoor de website van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie in de gaten. Het Stimuleringsfonds zet zich in om de geselecteerde projecten bijeen te brengen en de resultaten met een breed publiek te delen.

beoordeling

De ingezonden voorstellen zijn ter advies voorgelegd aan de volgende vier adviseurs: Albert Herder (architect en eigenaar STUDIONINEDOTS, lid adviescommissie Deelregeling Architectuur), René Post (business development Waag Society en initiatiefnemer The Green Web Foundation), Marieke Rietbergen (oprichter Design Innovation Group) en Yassine Salihine (senior forecaster SLEM en lid adviescommissie Deelregeling Vormgeving). In de beoordeling heeft de commissie gekeken in hoeverre de voorstellen voldoen aan de in de oproeptekst geformuleerde criteria.

Bron: Stimuleringsfonds Creatieve Industrie