Het project CIRCO, wat ondernemers kennis laat maken met circular design, wordt dit jaar nóg groter. Door een professioneel trainersnetwerk te beginnen en samenwerkingspartners zoals Metaalunie, FME en NRK te betrekken, schaalt CIRCO flink op.

De ontwikkeling naar een circulaire economie begint bij ondernemers; circulair ondernemen begint met circular design. Deze ontwikkeling wordt in Nederland versneld door het project ‘CIRCO – creating business through circular design’. CIRCO maakt (maak)bedrijven in Nederland bekend en vertrouwd met circular design, en zorgt dat deze bedrijven bij het ontwikkelen van nieuwe producten, diensten en businessmodellen deze ontwerpprincipes bewust toe kunnen passen.

De afgelopen twee jaar heeft CIRCO 100 (maak)bedrijven en 120 creatieve professionals geïnspireerd en geactiveerd. De komende twee jaar schaalt CIRCO op, onder andere door het Trainersnetwerk –dat deze maand van start is gegaan- uit te rollen. De groep bevlogen professionals in dit netwerk gaat samen met het CIRCO-team samenwerkingen aan met regionale partijen en brancheverenigingen, om het programma op zoveel mogelijk plekken uit te zetten.

CIRCO werkt op basis van het TU Delft onderzoek “Products that Last”. De methode en het workshopaanbod zijn speciaal ontwikkeld om ondernemers kennis te laten maken met circulaire ontwerpprincipes. Deelnemers verkennen nieuwe businesskansen en worden op weg geholpen met het ontwikkelen van circulaire producten, diensten en businessmodellen. Daarnaast worden ontwerpers en andere creatieve professionals opgeleid op het gebied van circular design, en worden zij gestimuleerd hun potentiële rol als change agent in te nemen. De inzichten en visies die ontstaan binnen CIRCO worden opgehaald en gedeeld binnen de groeiende community. Daarnaast is er input van onderzoekers en beleidsmakers. Zo blijven bedrijven die meedoen aan CIRCO up to date en geïnspireerd.

Tags: