Circulair ontwerp voor een circulaire economie

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven ondertekent vandaag, tijdens de Nationale Conferentie Circulaire Economie, samen met zeventig bedrijven en milieu-organisaties het Plastic Pact. Ook CLICKNL is medeondertekenaar. Daarnaast lanceerde ze officieel het Uitvoeringsprogramma Circulaire Economie, met daarin een prominente rol voor CIRCO, het programma van CLICKNL. Beide gebeurtenissen onderstrepen het belang van circulair ontwerpen bij de overgang naar een circulaire economie.

In het Plastic Pact spreken meer dan zeventig bedrijven en milieuorganisaties af om twintig procent minder plastic te gebruiken, meer plastic opnieuw te gebruiken en al het nieuwe plastic voor honderd procent recyclebaar te laten zijn. Op die manier gaan we beter met onze grondstoffen om en belasten we het milieu minder. Jeroen Hinfelaar, programmamanager van CIRCO, ondertekent namens CLICKNL het pact. “Ik ben blij met dit pact. Want hoewel plastics ontzettend veelzijdige producten zijn die we nog vaak zullen gebruiken, moéten we tegelijkertijd de milieudruk verminderen en circulariteit bevorderen. Vanuit CIRCO geven we bedrijven daarom concrete tools om producten, verpakkingen en businessmodellen voortaan circulair te ontwerpen."

Daarnaast lanceerde Van Veldhoven vanochtend officieel het Uitvoeringsprogramma Circulaire Economie 2019-2023, met daarin een prominente rol voor CIRCO, het programma van CLICKNL. Een van de thema’s in het programma is Circulair Ontwerpen. Dit thema heeft betrekking op het circulair herontwerpen van producten, diensten en businessmodellen, zodat producten langer meegaan en hun waarde langer behouden. Met de prominente rol voor CIRCO in het Uitvoeringsprogramma erkennen de verschillende partijen opnieuw de waarde van circulair ontwerpen, en de methode en impact van CIRCO. Met veel enthousiasme en in nauwe samenwerking met een groot aantal netwerkpartners vervolgt CIRCO ook de komende jaren de ingeslagen weg, om de impact van circulair ontwerp nog meer te vergroten en om bij te dragen aan een volledig circulaire economie in Nederland in 2050.

WhatsApp Image 2019-02-21 at 15.54.14

Tags: