Call SIDN Fonds: Je data de baas

We produceren en gebruiken elke dag data, actief en passief. Als internetgebruiker spelen we hierdoor een cruciale rol in de datasamenleving, maar die rol vertaalt zich niet in een positie als gelijkwaardige speler. Sterker nog, in ruil voor ‘gratis’ diensten zijn we vaak passieve dataleveranciers in plaats van baas te zijn over onze eigen data.

Nu data steeds belangrijker worden als grondstof voor de digitale samenleving, is de vraag naar de impact van deze ontwikkeling op internetgebruikers steeds relevanter. Vragen als: hoe houdt de gebruiker inzicht in zijn dataspoor en regie over zijn data, hoe voorkomen we bias in data en algoritmes en wat betekent de machtsconcentratie van grote internetplatforms voor de positie van de gebruiker, worden steeds belangrijker. Het dringt ook steeds meer tot ons door dat we als internetgebruiker onvoldoende van de waarde van onze data profiteren of zelfs benadeeld worden (denk aan weinig tot geen inspraak, verlies van controle en privacyschendingen).

Met deze call focust SIDN Fonds specifiek op het belang en de waarde van data voor internetgebruikers. Datawijze internetgebruikers zijn in staat om de machtsstructuren van het internet en vooral de inzet van data te herkennen, te bevragen en verantwoordelijk te benutten. Behalve controle, regie en bescherming tegen datamisbruik, gaat het ons vooral om de versterking van de positie van gebruikers.

Praktische informatie
De oproep staat open voor kleine experimenten en grotere projecten. Bijdragen variëren van max 10.000 euro (om te komen tot een proof of concept, demo, pilot of experimenteel ontwerp) tot max 75.000 euro (voor doorontwikkeling van een bestaand proof of concept, kansrijke concepten of resultaten van (wetenschappelijk) onderzoek naar bruikbare toepassingen).

Deadline
De deadline van deze call is 21 oktober 2019, 13.00 uur.

Interesse? Check de voorbeelden en voorwaarden op de website van SIDN Fonds om te zien of je project in aanmerking komt.

Tags: