Koninklijke Bibliotheek

Call for Proposals KB Researcher

The Koninklijke Bibliotheek (KB), zoekt naar voorstellen voor hun Researcher-in-residenceprogramma in 2018. Dit programma biedt een unieke kans voor beginnende onderzoekers om in de bibliotheek te werken met het Digital Humanities team en KB data. In ruil daarvoor, leert de KB hoe onderzoekers gebruik maken van hun data.

Dit jaar nodigen ze academische onderzoekers met een achtergrond in Humanities, Social Sciences, Computer Science of Artificial Intelligence uit voor de volgende tracks:

  1. een ‘open track’ waarin ze je Humanities of Social Science onderzoeksvraag adresseren in een periode van 6 maanden, waarbij gebruik wordt gemaakt van de digitale collecties van de KB en computational techniques.
  2. een ‘information extraction track’ waarin ze Computer Science, Artificial Intelligence, Social Sciences en Humanities scholars uitnodigen om gebruik te maken van of samen te werken met hun onderzoek op het gebied van 'extracting structured data'.

Voor beide tracks zal je worden geassisteerd door een van de KB's software engineers. The resultaten van het project worden gebruikt in het experimentele platform van de KB, het KB Lab en is idealiter voordelig voor een grote (scholarly) community.

Wie zoeken ze?

Voor beide tracks zoeken ze getalenteerde beginnende onderzoekers die:

  • In de laatste fase zitten van hun PhD project of onderzoekers die hun PhD hebben gehaald tussen 2013 en 2017.
  • Een achtergrond hebben in Humanities, Social Sciences, Computer Science of Artificial Intelligence.
  • Werkzaam zijn bij een universiteit of onderzoeksinstituut in de EU als academische onderzoeker.
  • Geïnteresseerd zijn in het gebruiken van een of meer van de digitale collecties van de KB. -
  • Beschikbaar zijn voor 0.5 fte voor een periode van 6 maanden (met een voorkeur voor Jan – Jun 2018 of Jul – Dec 2018) en beschikbaar zijn om op zijn minst 1 dag in de week te werken in het pand van de KB.

De KB en de digitale collectie

De Koninklijke Bibliotheek is een onderzoeksbibliotheek met een brede collectie in de onderwerpen Nederlandse geschiedenis, cultuur en maatschappij. Als nationale bibliotheek verzamelen we alle (digitale) publicaties die in of over Nederland verschijnen, en slaan we ze op. De KB wil haar gehele collectie, van boeken en tijdschriften uit 1470 tot nu, zoekbaar digitaal hebben in het jaar 2030. Ruim 60 miljoen boek-, tijdschrift- en krantenpagina's zijn op dit moment beschikbaar via het zoekportaal www.delpher.nl. Om de inhoud beter gebruiksklaar te hebben wil de KB alle relevante namen, locaties en organisaties gelinkte, open data maken in 2018.

Wat voor projecten zoeken we in de open track?

We staan open voor allerlei projecten die onze data gebruiken en waar jouw onderzoek en andere gebruikers van de KB baat bij hebben. We moedigen je aan om op de volgende manier je project te definieren: 1. door een fundamentele onderzoeksvraag te formuleren vanuit jouw onderzoeksgebied, die gelinkt kan worden aan de technieken uit het KB onderzoeksdepartement, zoals Information Retrieval, Natural Language Processing en Machine Learning. 2. door een project te formuleren dat het liefst (maar niet per sé) een van de volgende collecties gebruikt: tijdschriften, webarchieven en catalogi. 3. door een project te formuleren dat anders is dan eerder uitgevoerde onderzoeken van Researchers-in-residence, waar het om data, technieken en onderzoeksvraag draait.

Meer weten? Je leest het op deze website.