NWO

Complexiteit en Creatieve Industrie: Grip op Transities en Veerkracht

Het doel van de Call Complexity and Creative Industry: Grip on Transitions and Resilience is het stimuleren van innovatief, transdisciplinair onderzoek naar complexe systemen, zodat de creatieve professional meer handvatten krijgt voor de ontwikkeling van oplossingen voor hardnekkige maatschappelijke problemen die niet met conventionele manieren van besturen of ontwerpen op te lossen zijn.

In deze Call for Proposals ligt de focus op onderzoek naar complexe systemen ten behoeve van de topsector Creatieve Industrie. De maatschappelijke transities die gaande zijn (digitalisering, energie) vragen van creatieve professionals een andere manier van werken. Er is sterke behoefte aan meer kennis over hoe zij – in nauwe samenwerking met domeinspecifieke deskundigen – systeeminterventies kunnen ontwerpen waarmee grote maatschappelijke uitdagingen op meso- (een maatschappelijke sector) en macroniveau (de samenleving) kunnen worden aangepakt. Een van die uitdagingen is het creëren van een veerkrachtige samenleving.

De vraag hoe individuen bijvoorbeeld via hun netwerken bijdragen aan de dynamiek van het systeem speelt daarin een grote rol. Aan vergelijkbare vragen wordt gewerkt door onderzoekers op het gebied van complexe systemen. Zij onderzoeken (hoe greep te krijgen op) complexe verschijnselen op het macroniveau van een systeem, die ontstaan door de lokale interacties op microniveau tussen de vele elementen of actoren in het systeem. Er is echter nog relatief weinig uitwisseling tussen de benaderingen op het gebied van de Creatieve Industrie en de onderzoeksmethoden op het gebied van complexe systemen. Daar liggen interessante onderzoeksuitdagingen en kansen.

Voor wie
Hoogleraren, universitair (hoofd)docenten en andere onderzoekers met een vergelijkbare aanstelling kunnen een aanvraag indienen als zij:

  • in dienst zijn (i.e. een bezoldigde aanstelling hebben) bij een Nederlandse universiteit of een door NWO erkend onderzoeksinstituut, én
  • een dienstverband (aanstellingsduur) hebben voor ten minste de looptijd van het onderzoek waarvoor de subsidie wordt aangevraagd. Personeel met een 0-uren aanstelling is uitgesloten als (mede)aanvrager.
    -
    Zie voor uitzonderingen hierop paragraaf 3.1 van de brochure. In een project werken minstens één private partij en minstens één (aanvragende) kennisinstelling met elkaar samen (zie paragrafen 3.1 en 3.2 voor de voorwaarden voor deelname).

Wat aanvragen
Per projectvoorstel kan minimaal €145.000 en maximaal €500.000 van NWO worden aangevraagd. Er kan subsidie worden aangevraagd ter dekking van de volgende typen kosten (modules):

  • Personele kosten
  • Materiële kosten
  • Kennisbenutting
  • Internationalisering

De subsidie dient voornamelijk te worden ingezet voor het creëren van tijdelijke onderzoeksposities (promovendi of postdocs). De totale looptijd van een project is ten minste twee jaar en niet langer dan vijf jaar.

Wanneer

  • De sluitingsdatum voor het indienen van verplichte vooraanmeldingen is 17 januari 2019, om 14:00 uur C.E.T.
  • De sluitingsdatum voor het indienen van uitgewerkte aanvragen is 18 april 2019, om 14:00 uur C.E.S.T.

Meer informatie vind je op de website van NWO.

Tags: