KIC - Veiligheid

KIC Maritieme Hightech

De toekomst van Nederland als maritieme handelsnatie is afhankelijk van een veilige zee. De zee is een mondiale transportroute, bron van grondstoffen en voedsel en wingebied voor energie tegelijk. Dat maakt de zee en haar kustgebieden kwetsbaar voor competitie, concurrentie en conflicten. Door technologische, geopolitieke en mondiale ontwikkelingen staat de veiligheid op en vanuit zee onder druk. Voor een goed functionerende maritieme veiligheidsketen moeten de Koninklijke Marine en de Kustwacht op alle huidige en toekomstige veiligheidsuitdagingen een antwoord hebben. Een toekomstbestendig en concurrerend ecosysteem van overheid, kennisinstellingen en (maritieme) industrie is hiervoor essentieel.

Doel van het programma
De kennis- en innovatiebehoeften liggen op het gebied van maritieme hightech, die bijdraagt aan de versterking van slimme operaties en concepten. Dit vraagt om veel technologische innovaties. Maritieme hightech brengt vele vraagstukken met zich mee. Het gaat hier niet alleen om de technologische en technische vooruitgang zelf, maar ook om de impact die zulke technologie heeft op de maatschappij als geheel.

Aansluiting creatieve industrie
De creatieve industrie kan binnen de vraagstukken die hier aan de orde zijn het regisseren van een integrale samenwerking in de veiligheidsketen op zich nemen en daarmee de dialoog over ethische, juridische en sociale vraagstukken rondom het gebruik van Kunstmatige Intelligentie bewaken en faciliteren.

Een ontwerpende aanpak is bij deze technisch georiƫnteerde vraagstukken van waarde om te zorgen voor technologie die aansluit bij de behoefte aan ondersteuning van de bemanning.

Via deze call kunnen een aantal Key Enabling Methodologies verder worden (door)ontwikkeld of gevalideerd:

Meer informatie
Deadline Vooraanmelding: 27 mei 2021.
Meer informatie vind je op de website van NWO.