KIC - Landbouw, water & voedsel

KIC Aquatische voedselproductie

In de komende jaren verandert een groot deel van de Nederlandse Noordzee ingrijpend qua gebruik en inrichting. Tegelijkertijd neemt de vraag om duurzaam geproduceerd voedsel, met name eiwit, en biogene grondstoffen toe. Kweek en veredeling van zeewier en schaal- en schelpdieren zijn hiervan voorbeelden. De call for proposals is gericht op het stimuleren van onderzoek naar een duurzame aanpak van de productie van voedsel en biogene grondstoffen op de Noordzee, waarbij ook nadrukkelijk aandacht is voor de maatschappelijke opgave.

Doel van het programma
Dit programma heeft als doel kennis te ontwikkelen met betrekking tot duurzame mari- en aquacultuur en de maatschappelijke aspecten daarvan. De verwachte uitkomsten van het onderzoek laten onder meer zien welke soorten/rassen en welke eigenschappen zich het meest lenen voor een duurzame aquatische productie op de Noordzee en in estuaria. De realisatie van duurzame teelt van de juiste soorten, via veredeling en/of vermeerdering, inclusief vaartuigen, teelt-, oogst- en verwerkingssystemen in de complexe fysische omgeving moet binnen handbereik komen.

Aansluiting creatieve industrie
De creatieve industrie kan met haar integrale aanpak in de ontwikkeling van interventies zorgdragen voor het het verbinden van biologische en technologische aspecten aan maatschappelijke aspecten zoals voedselethiek, maatschappelijk verantwoord innoveren, economische, juridische en beleidsmatige, ethische, psychologische en communicatieve aspecten.

Voorbeelden van vragen daarbij zijn:
• Wat zijn interne en externe prikkels (incentives) voor de betrokken organisatie(s) om tot een duurzame mari- en aquacultuur te komen?
• Wat is de perceptie van consumenten ten opzichte van nieuwe producten uit de Noordzee?
• Onder welke voorwaarden zijn de beoogde innovaties op de Noordzee en in estuaria maatschappelijk acceptabel?
• Hebben de beoogde innovaties economische gevolgen voor bepaalde sectoren?
• Hoe kunnen deze vertaald worden in een verdienmodel?
• Is het mogelijk regionale identiteit en culturele binding te ontwikkelen met nieuwe producten uit de Noordzee?
• Bieden huidige wettelijke kaders voldoende ruimte of zijn nieuwe wettelijke kaders nodig?
• Wat is nodig voor een multifunctioneel gebruik van de Noordzee en estuaria; En wat betekent dat voor bijvoorbeeld de afstemming tussen verschillende doelgroepen die met uiteenlopende redenen actief zijn in en rondom dit gebied? Welke waarden spelen een rol?
• Onder welke condities zijn burgers bereid mee te doen aan de gewenste veranderingen? Hoe kunnen zij het beste betrokken worden bij aquatische productie en in welk stadium in de ontwikkeling? Hoe kunnen daarvoor taal- en communicatie ingezet worden?

Meer informatie
Deadline Vooraanmelding: 26 januari 2021, om 14.00 CET
Meer informatie over deze call via de website van NWO.