Voor onderzoekers

KIC - Microbioom

In de bodem en het water, op planten en in het maagdarmkanaal van dier en mens leven talrijke micro-organismen: het microbioom. Nieuwe ontwikkelingen om dit aan te passen bieden mogelijkheden voor duurzamere methodes in land- en tuinbouwproductiesystemen en versterking van de weerbaarheid van planten en de gezondheid van dieren en mensen. De KIC-call ‘Microbioom: gezond van bodem naar dier & mens en terug’ richt zich op de vraag hoe dit microbioom functioneert, om zo succesvolle toepassingen mogelijk te maken. Daarbij spelen ook vraagstukken op het gebied van milieu, wet- en regelgeving en maatschappelijke acceptatie een rol.

Doel

Het microbioom vervult belangrijke functies op het gebied van de bescherming van plant, dier en mens tegen ziekteverwekkers, het beschikbaar maken van nutriënten en de vertering van voedsel. Het is steeds belangrijker geworden in de wetenschap en maatschappij; de mogelijke aanpassing ervan biedt maatschappelijk grote mogelijkheden. Ook op economisch gebied liggen er grote kansen. Toch is er nog maar weinig bekend over de werking van het microbioom in de bodem en op planten en hoe deze micro-organismen invloed hebben op een gezond microbioom in het maagdarmkanaal van dier en mens (transmissie). Ook ontbreekt kennis over hoe bij aanpassingen de microbiologische voedselveiligheid voor dier en mens geborgd kan worden.

Deze call for proposals is erop gericht meer inzicht te krijgen in het geheel van micro-organismen, hun functie in de bodem of in de land- en tuinbouw en de transmissie van het microbioom naar mens en dier. Dit moet leiden tot kennis die een vertaalslag mogelijk maakt naar praktische toepassingen. Naast de technische opgave speelt de maatschappelijke opgave een belangrijke rol. Er moeten vragen beantwoord worden op het gebied van milieu, wet- en regelgeving en acceptatie van toepassingen van het microbioom door instanties, consumenten of de gebruikers; boeren en producenten in de land- en tuinbouw. Bij acceptatie spelen ook taal en communicatie een rol. Om deze redenen is een integrale aanpak vereist en richt de call zich op interdisciplinair onderzoek.

KIC CALLS

NWO heeft een aantal calls gelanceerd, over geprioriteerde onderwerpen uit de Kennis en Innovatieagenda’s (KIA’s) voor missiegedreven innovatie, voor onderzoekers in HBO en WO. Een aantal van deze KIC calls zijn interessant voor de creatieve industrie.

De deadline voor volledige aanmeldingen staat op 20 mei 2022.

Wil je meer weten over deze subsidieregeling? Klik hier.

Tags: