Nieuws

Eerste cradle to cradle collectie C&A

De T-shirtlijn is naar eigen zeggen de eerste cradle to cradle (C2C) collectie in de wereld. Het C2C-certificaat is een onafhankelijke beoordeling op het gebied van duurzaamheid. Zo wordt er gekeken naar de de veiligheid van materialen en producten voor de mens en omgeving, het ontwerp voor toekomstig circulair gebruik en duurzame productie. Deze C&A-collectie krijgt voor het eerst de beoordeling ‘Gold’. Andere beoordelingsniveaus zijn Basic, Bronze, Silver en Platinum.

De T-shirts zijn gemaakt van 100 procent organic cotton, met ‘veilige materialen en chemicaliën’ en zijn geproduceerd op ‘sociale en omgevingsverantwoordelijke manier’. Dat betekent dat ze zijn ontworpen om opnieuw gebruikt of gerecycled te worden (circulair). Ook is er gebruik gemaakt van duurzame energie en reused water bij het productieproces. Vanaf juni 2017 zijn de T-shirts verkrijgbaar zijn in C&A-winkels in 19 Europese landen, en zal vanaf september ook in de winkels in Brazilië en Mexico liggen.

De bewustwording over duurzaamheid en de verantwoordelijkheid vanuit een grote retailer als C&A speelde al langer, vertelt Brenninkmeijer. “Rana Plaza was zeker een keerpunt. Voor mijn neef, die toen CEO was, was dat een eyeopener. Op dat moment werd duidelijk dat we iets moesten gaan doen aan de situatie, het kon niet langer zo. Toen werd duurzaamheid een van de prioriteiten van het bedrijf. Inmiddels zit C&A in verschillende besturen die zich hiermee bezighouden.” De implementatie van het circulaire productieproces en cradle to cradle creditering kwam overigens pas later. “We moeten meer doen om duurzaamheid te bewerkstelligen, maar dit is een van de onderdelen omdat te realiseren.”

Lees het gehele artikel op Fashion United.