circular business design track

In een serie van drie workshops helpt CIRCO jou als bedrijf of ontwerper op weg om samen nieuwe kansen te ontdekken en circulaire business in gang te zetten. Na afloop heb je zowel een lange termijn visie ontwikkeld, als een concreet plan om morgen aan te beginnen.

Meedoen aan een CIRCO Track? Meld je dan nu aan! Volg updates via Facebook, Twitter of LinkedIn.

track1

Een Track bestaat uit drie ééndaagse workshops in een periode van twee maanden. Je maakt hierin kennis met de mogelijkheden van circulair ondernemen en ontwerpen (Initiate), verkent kansen daarvan voor je eigen business (Ideate), en zet concrete eerste stappen te zetten in de ontwikkeling van nieuwe producten diensten en businessmodellen die bijdragen aan de ontwikkeling naar een circulaire economie (Implement).

Schermafbeelding 2015-03-31 om 21.57.50

Workshop 1 Initiate
Tijdens deze eerste dag duik je diep in het gedachtengoed van de circulaire economie. Bedrijven en ontwerpers onderzoeken samen hoe je tot innovatieve businessmodellen en productontwerpen kunt komen door de toepassing van circular design-principes.

We starten met een inspirerende rondleiding bij een afvalverwerkingsbedrijf Van Gansewinkel, dat afval beschouwt en behandelt als grondstof voor nieuwe producten. We spelen een serious game waarin je de voordelen van circulaire business modellen ervaart.

In het tweede deel van de workshop wordt het concept van de circulaire economie geïntroduceerd en uitgelegd hoe je met circular design aantrekkelijke producten en diensten creëert voor klanten / gebruikers. Uitgerust met deze kennis ga je samen verkennen hoe de verschillende circulaire ontwerpstrategieën daarbij ingezet kunnen worden.

Aan het eind van de workshop ben je in staat om een selectie te maken van de meest veelbelovende ontwerpstrategieën. Deze zijn het startpunt voor de volgende workshop.

track2

Workshop 2 Ideate
In deze sessie gaan we gericht aan de slag met de circulaire design strategieën en businessmodellen. De benoemde kansen uit de voorgaande workshop worden opgepakt en verder verkend. Het team van ontwerpers neemt het voortouw en gaan samen met de bedrijven aan het werk.

Kennis, kunde en creativiteit worden gebundeld om in een aantal interactieve werkvormen alle eerder verzamelde inzichten te verwerken tot potentiële circulaire producten en diensten. Altijd gekoppeld aan een mogelijk circulair businessmodel. Het levert nieuwe mogelijkheden op in een range van aanpassingen die op korte termijn gerealiseerd kunnen worden, tot volledige nieuwe concepten, die de deur openen naar toekomstige circulaire diensten of aanpassingen in de keten.

track3

Workshop 3 Implement

Tijdens de laatste workshop word je voorbereid om de stap te maken naar de realisatie van waardevolle circulaire producten, diensten en businessmodellen. Dit begint met het identificeren van het beste concept uit de Ideate-workshop. We kijken daarbij naar technische en commerciële haalbaarheid, gevolgen voor bedrijfsvoering en natuurlijk naar de circulaire impact. Je krijgt hierdoor inzicht in de mogelijke consequenties en criteria van haalbaarheid; kennis die je ook na afloop gericht kunt inzetten. Daarna wordt een roadmap opgesteld met concrete vervolgstappen op de weg naar de realisatie van de concepten.

Als bedrijf verlaat je de workshopserie uitgerust met de tools en kennis om je eigen organisatie te transformeren tot een circulaire koploper, met realistische concepten voor waardevolle producten en diensten.

Als ontwerper ben je met de nieuwe kennis over circulaire ontwerpstrategiën en de implementatie daarvan klaar om zelf met circular design aan de slag te gaan en circular design te pitchen bij opdrachtgevers.

Circulair Design Class

Ontwerpers kunnen vooraf een extra kennisimpuls krijgen in de Circular Design Class, lees hier meer over deze eendaagse training.

track4

PRAKTISCHE INFORMATIE

Data
– CIRCO Track Meubel- en interieurbranche i.s.m. CBM: 19 april, 3 mei en 17 mei 2017  = vol
– CIRCO Track Open inschrijving i.s.m. DDiD en BeeBlue: 24 mei, 7 en 21 juni 2017 
– CIRCO Track Kunststof i.s.m. Partners for Innovation: 17 mei, 6 juni en 22 juni 2017
– CIRCO Track Chemie & Maritiem i.s.m. Cirkellab en Critical Minds: n.t.b.

Tijden en locaties
9.00 – 18.00 uur.
De Tracks vinden op verschillende locaties plaats in het land. Nadere informatie wordt toegestuurd na aanmelding.
Kosten
Kosten deelname voor een bedrijf (2 personen) bedragen 500 € excl. BTW (Feitelijk kosten zijn 2000 €. Het kortingstarief wordt mogelijk gemaakt door het Ministerie van Infrastructuur en Milieu).
Aantal deelnemers per serie
Max 10 bedrijven (2 personen per bedrijf) en 4 ontwerpers.
Inschrijven
Schrijf je in via de aanmeldpagina.
Doe dat uiterlijk een week voor aanvang van het programmaonderdeel.
Het aantal plaatsen is beperkt. Wees er snel bij!
Na inschrijving nemen we contact met je op.
Workshop leiding
De Tracks worden steeds door twee trainers gegeven uit het Trainersnetwerk, dat bestaat uit: Bas Hillerstrom ‎(Critical Minds), Robert-Willem Dol (Beeblue), Karlijn Bakker (KplusV), Marien Korthorst ‎(Cirkel Design), Jeannette Levels-Vermeer (LBP Sight), Erick Wuestman (Stichting Circulaire Economie). Voor: Simone Gager (Circle Economy), Pieter van Os (Reversed Concepts), Stella van Himbergen ‎(DDiD), Siem Haffmans (Partners for Innovation) en Herman van der Vegt (npk).
Organisatie
CIRCO: CLICKNL, Reversed Concepts, Nuovalente, Partners for Innovation, Circle Economy, Implement Circular Economy
Vragen?
Stuur voor vragen een e-mail naar circo@clicknl.nl.

track6Fotografie: Eelco Schouten