Circular Design Challenge

Tijdens de Dutch Design Week 2016 presenteerden de studenten hun eindproducten van de CIRCO Circular Design Challenge. De uitdaging: herontwerp een bestaand consumentenproduct. 

30243018463_68ddd1a158_k

Dutch Design Week

Op 27 oktober presenteerden de ontwerpstudenten hun concepten tijdens de Dutch Design Week 2016 op het DRIVE Design Research and Innovation Festival van CLICKNL. Tijdens dit programma (‘Circular works’) hebben bedrijven en ontwerpers hun ervaringen gedeeld over de manier waarop een circulaire design aanpak voor hen werkt en wat volgende uitdagingen zijn. Gedurende de sessies die volgden zijn de aanwezige ontwerpers, bedrijven, onderzoekers, beleidsmakers hier verder mee aan de slag gegaan.

Challenge

De studenten zijn al een tijd bezig met hun onderzoek en eigen concepten voor de CIRCO Circular Design Challenge. Hierbij zijn ze gecoacht door professionals op het gebied van product-, service- en business design. Tijdens de DRIVE dag vonden de eindpresentaties plaats en werd de winnaar gekozen door de jury én de bezoekers. Het resultaat: negen inspirerende concepten die laten zien hoe een circulair product eruit kan zien.

30226408863_7f157ca3d6_k

Jury

De jury, samengesteld op grond van ervaring en kennis over circulair ontwerpen en ondernemen, had de taak het beste circulaire ontwerp te kiezen uit de negen concepten. Elk jurylid heeft tijdens de jurering op basis van eigen expertise aandacht gegeven aan een bepaald aspect.

Jurylid Marcel Zwiers van Service Design bureau 31Volts geeft aan: ‘bij circulaire economie moet je als ontwerper voorbij het product kunnen kijken’. Gerrit Bruggeman, voorzitter van de Raad van Toezicht van de Dutch Design Foundation: ‘het gaat eigenlijk over een circulaire maatschappij: er moet bij het ontwerpen nagedacht worden over de impact op het milieu, maar ook over de impact op economisch en sociaal vlak. Van belang is dat we veilige producten eindeloos kunnen laten circuleren in plaats van het principe: take, make, waste.’ Marcel den Hollander, onderzoeker bij Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft vult hierop aan: ‘Circulaire economie betekent Good design and Good business’.

Gerrit Bruggeman: ‘Alle studenten zijn bezig geweest om iets nieuws neer te zetten. Het zijn allemaal producten met een brede toepasbaarheid. Hierdoor hebben ze veel potentieel om impact te hebben op de wereld’. Bij het beoordelen van de concepten viel Marcel Zwiers op: ‘we vieren niet meer alleen de schoonheid van het product, maar ook de rol die het speelt in het leven van de mensen. Het is hierbij mooi om te zien dat er ontwerpers zijn die het belangrijk vinden om iets te doen dat voorbij hun eigen ego gaat’.

30878536515_d379ffb6c2_k-1

And the winner is…

De winnaar van zowel de jury- als de publieksprijs was Conrado Bergemann uit Brazilië studerend aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Zijn ontwerpuitdaging was om een serie van modulaire, slimme motoren te ontwerpen die eenvoudig in elkaar passen om daarmee zelf gemakkelijk elektrische motoren te maken voor persoonlijke gebruik, kleine bedrijven of voor het oplossen van unieke problemen.

Conrado vertelt: ‘This challenge gave me an overall view of what circular economy entails and how a good business plan works. I begin to see now how the industry works in a broader perspective and how a product needs to be designed to achieve a circular economy. I learned a lot!’  Op de vraag wat circulaire economie voor hem betekent: ‘It will reoccur in future design and challenge the current form. You can’t just experience this and walk away from it. Circular economy has many advantages over a linear system in which we damage our surroundings. It is definitely a different way of thinking which challenged me. However, I like to think behind the solutions, going further than that.’ Conrado sluit af: ‘It was a fun project to work for. I signed up the last minute and gave my idea a chance. Turned out the idea had a chance!’

30246482234_e98bca3d03_k

Voor alle concepten van de studenten uit 2015 en 2016 zie flyer: producten-van-de-toekomst

Verdere foto impressie van deze dag:

30577352540_d77c69fbb7_k

30842252146_82eec5dbca_k

30842238086_e21260692a_k

30842248836_56cee8da9a_k

30242975393_aa3c8eaa80_k

Fotografie: Chantal Bekker