Nieuws

‘What if Lab: NS’ daagt uit tot ontwerpen van sociale tijdsbesteding

Bij het ‘What if Lab: NS’ staat dit jaar ‘kansen en bedreigingen van een toenemend aantal treinreizigers’ centraal. Nu al leeft meer dan de helft van de Nederlandse bevolking in de steden en reizen ruim 1 miljoen mensen per dag voornamelijk in de spits (06:30-09:00 en 16:00-18:30 uur) met de trein naar hun bestemming. Dat betekent dat ‘spits’ reizigers vaak weinig individuele ruimte hebben in de trein. De ‘eigen’ ruimte grenst vrijwel direct aan de individuele ruimte van de ander. In deze beperkte ‘eigen’ ruimte bepalen medereizigers voor een groot deel het reisplezier, maar levert ook irritatie op. Veel problemen bij het reizen per trein gaan impliciet over intermenselijke irritatie. Kijk hier voor de “irritatie” Top 10.

In de toekomst zal de stedelijke bevolking verder blijven toenemen en daarmee ook de vraag naar mobiliteit in, tussen en van/naar de steden. Vragen die leven zijn ‘Waaraan ergeren verschillende reizigerstypen zich bij andere reizigers’, ‘Wat zouden de verschillende reizigerstypen waarderen bij andere reizigers en hoe kunnen we interactie stimuleren tussen reizigers die dat willen, zonder dat reizigers die dat niet willen daar last van hebben?’ Vragen waarop we nog geen antwoorden hebben. Wat we wel weten is dat technologie en innovaties een steeds grotere rol zullen gaan spelen om ervoor te zorgen dat mobiliteit sneller en comfortabeler wordt, maar wordt mobiliteit daarmee ook socialer?

Het merendeel van de reizigers ziet reistijd nu nog als een noodzakelijk iets: je wil van A naar B. NS wil ervoor zorgen dat reizigers hun reistijd optimaal kunnen besteden, zodat reistijd als ‘eigen tijd’ ervaren wordt. Eigen tijd die in verbinding staat en/of in harmonie is met de eigen tijd van de ander. NS biedt reizigers die daar voor open staan graag een plek waar je de ander op een prettige manier kunt ontmoeten in jouw eigen tijd zodat je met een gevoel van verbinding kunt reizen en aan kunt komen op je bestemming. Door de toenemende drukte staat deze eigen tijd onder druk.

De uitdaging

De uitdaging die NS stelt is het ontwerpen van een sociale interventie(s) in de categorie (sociale) tijdsbesteding in de trein. NS zoekt ideeën/ontwerpen die ervoor zorgen dat je als reiziger meer uit je reistijd kunt halen in relatie tot medereizigers. De ontmoeting met je reisgenoten maakt jouw reistijd leuker, aangenamer of nuttiger, waardoor jij de tijd in de trein minder als noodzakelijk ervaart.

Denk jij dat je treinreizigers dichter bij elkaar kan brengen? Oplossingen kunt ontwerpen om reizigers een prettigere treinreis te bieden bij drukte in de trein? Schrijf je dan nu in!

Kick-off

Op vrijdagochtend 12 mei organiseert NS voor de geïnteresseerde ontwerpers een kick-off in het Spoorwegmuseum in Utrecht. Hierbij krijg je een kijkje in de keuken van NS, komen verschillende experts op het gebied van treinbeleving aan het woord en heb je gelegenheid vragen te stellen over de ontwerpopdracht. Bij de briefing aanwezig zijn? Meld je dan aan via de link.

Bron: Dutch Design Week (ook voor meer info)