Nieuws

3D-geprint baby skelet kan chirurgen in opleiding helpen

Het ontwikkelen van realistische mannequins voor medische opleidingen is een uitdagende opgave, helemaal als het gaat om kleine baby’s. Een PHD-kandidaat van de faculteit Industrial Design van de TU Eindhoven heeft een prototype van een baby-mannequin met realistische botten en organen ontwikkeld. Het prototype beschikt over een 3D-geprint hart met functionerende kleppen en longen die waarheidsgetrouw lucht in- en uitlaten. “Zonder 3D-printen zou dit project onmogelijk zijn geweest”, aldus de PHD-kandidaat.

De mannequin bestaat uit twee componenten; een ruggengraat en ribbenkast waarbinnen de organen zich bevinden. Om het juiste materiaal voor de interne structuur te vinden heeft de onderzoeker de eigenschappen van 15 verschillende structuren getest.

De PHD-kandidaat heeft samengewerkt met het bedrijf 3D Hubs om de interne organen te produceren. Hierbij hebben zij gebruik gemaakt van een thermoplastisch elastomeer (TPE) en rubber. De onderzoeker maakte gebruik van PolyJet 3D-printen om mallen te ontwikkelen, omdat deze snel kunnen worden aangepast en het mogelijk maken om de kleine details in de organen te printen.

De PHD-kandidaat hoopt dat deze technologie zal helpen bij het opleiden van de volgende generatie chirurgen en verplegers.

“We could potentially create realistic patient models of other body parts to strengthen medical training for emergency procedures and pregnancies.”

YouTube voorvertoningsafbeelding

Bron: Technische Universiteit Eindhoven