projecten

3D WION – De stad ondergronds

In Nederland worden steeds meer leidingen en kabels in de grond gegraven. Om dit proces te versnellen en om minder graafschades te veroorzaken is het van groot belang om het huidige systeem van KLIC meldingen te digitaliseren. Door het toepassen van Augmented Reality en 3D kan elke grondroerder precies zien, waar de kabels in de grond liggen. 3D WION wordt een revolutionair, veilig en simpel systeem voor de grondroerders en netbeheerders.

Momenteel kunnen er nog afwijkingen zitten in de plaats waar het kadasterkaart het aangeeft en waar de kabel werkelijk ligt. Door gebruik te maken van Augmented Reality en 3D weergave worden de graafschades met minimaal 10% per jaar gereduceerd. Hierbij is de verwachting dat dit elk jaar zal stijgen, doordat de plaats van leidingen en kabels steeds beter in beeld gebracht worden door 3D WION.

Het project wordt uitgevoerd door het samenwerkingsverband bestaande uit Gappless B.V. en XS2TheWorld B.V.. Gappless levert een softwareplatform dat proces- en projectbeheersing biedt voor een prestatie gebonden omgeving. Het platform biedt een naadloze aansluiting tussen werkzaamheden, contract en uitvoeringsvoorwaarden. Dit is het meest geavanceerde platform voor het aantoonbaar digitaal registreren van geleverde prestaties. XS2TheWorld is specialist op het gebied van augmented reality engine en 360° view experience met onder andere gebruik van mobiele devices inclusief de ontwikkeling van de benodigde technologie.

Hoofdaanvrager(-s): GAPPLESS bv, mede-aanvrager(-s): XS2TheWorld

(mede-) Gefinancierd binnen het programma MIT R&D van RVO, ronde 2014. Looptijd: 01/12/2014 -01/12/2016

>>Meer informatie: RVO