projecten

3D Print Canal House – onderzoek naar betaalbare tailor-made architectuur

Onder leiding van DUS Architects worden in het 3D Print Canal House project de benodigde printtechnieken, (biobased) printmaterialen, constructietechnieken en softwaretools ontwikkeld om een 3D geprint huis te kunnen bouwen. Industrialisering van dergelijke technieken kan leiden tot tal van economische voordelen, zoals: materiaalbesparing door effectiever bouwen, vermindering van transportkosten door lokale bouw, vermindering van benodigde manuren door automatische productie en eliminatie van traditionele hulpmiddelen als mallen en bekisting. Vanuit creatief oogpunt zijn maatwerk op industriële schaal, vergrote vormvrijheid en democratisering van productieprocessen de grootse voordelen. In het pilotproject wordt samengewerkt met tal van binnen- en buitenlandse partners uit de triple helix. Dit R&D-samenwerkingsproject zal zich volledig concentreren op veilig bouwen met geprinte bouwmodules. Hiertoe werkt DUS Architects samen met Tentech B.V., een expert op het gebied van lichtgewicht bouwen. De doelstelling van dit project is om (1) een ontwerp voor de te bouwen modules en de bevestigingstechnieken te ontwikkelen, (2) inzicht te krijgen in de karakteristieken van deze modules middels praktijkproeven en (3) op basis van de verkregen data nieuwe rekentools voor 3D geprinte modules te ontwikkelen.

Hoofdaanvrager(-s): DUS Architects, mede-aanvrager(-s): Tentech

(mede-) Gefinancierd binnen het programma MIT R&D van RVO, ronde 2014. Looptijd: 01/10/2014-30/09/2016

>>Meer informatie: DUS Architects