projecten

Really cooling water bodies in cities – ontwerpen aan stedelijk oppervlaktewater

Really cooling water bodies in cities

Hoofdaanvrager: dr. S. Lenzholzer (Wageningen Universiteit & Researchcentrum)
Medeaanvrager: dr. ir. J. Kluck (Hogeschool van Amsterdam)

Grachten, kanalen en meren in een stedelijke omgeving kunnen in warme weersomstandigheden ’s nachts de stad nog verder opwarmen. Dat is te voorkomen door een zorgvuldig stedelijk ontwerp, maar hoe dat precies moet gebeuren is niet bekend.

Dit project moet antwoord geven op de vraag welke ontwerpen van stedelijk oppervlaktewater juist verkoeling bieden. De betrokken onderzoekers gaan onder meer modellen maken van stedelijk oppervlaktewater en omgevingsfactoren die de verkoeling beïnvloeden, zoals bomen. Daarmee testen ze niet alleen de verkoelende effecten van het ontwerp, maar ook de esthetische indruk die ze maken, evenals de functionele aspecten die daarbij komen kijken.

(mede-) Gefinancieerd binnen onderzoeksprogramma Research Through Design, ronde 2015. Het programma is een gezamenlijk initiatief van NWO Geesteswetenschappen, Technologiestichting STW en Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA.

Meer informatie: Wageningen UR