Nieuws

Creative Embassy MUC-AMS een feit!

Op 14 februari legden Pieter Litjens, Wethouder van Verkeer en Vervoer van Amsterdam en Burgemeister Josef Schmidt van München hun intentie tot samenwerking vast in een overeenkomst op het gebied van de creatieve industrie. In de slipstream van een kennisuitwisselingsproject zal de creatieve industrie in Amsterdam en München de komende drie jaar tot duurzame samenwerking worden uitgedaagd bij het oplossen van grootstedelijke problemen.

De Nederlandse creatieve industrie die voor het grootste deel is gevestigd in de metropoolregio Amsterdam probeert al jaren in Duitsland een stevige voet aan de krijgen. Of het nu gaat om popmuziek, digital design, architectuur of mode. Hetzelfde geldt voor de creatieve industrie in München die Amsterdam als benchmark neemt. ‘Waarom dus niet samenwerken en dan bij voorkeur op basis van wederkerigheid? Dat is precies de gedachte achter het concept ‘Creative Embassy’ aldus Litjens. ‘Geen gebouw, geen stenen, maar mensen, projecten en elkaar helpen.’

Beieren met haar hoofdstad München is de economische motor van Duitsland. Dat is de reden dat Pieter Litjens samen met zijn collega’s uit Utrecht en Hilversum een tweedaags bezoek bracht aan die stad. De intentie tot samenwerking werd vastgelegd in een overeenkomst die behalve door de vertegenwoordigers van beide steden ook werd ondertekend door de Hogeschool van Amsterdam, Munich University of Applied Sciences, Kreativ München, het Topteam Creatieve Industrie en de Federatie Dutch Creative Industries, de koepel van de Nederlandse creatieve industrie.

De formalisering van de samenwerking is het resultaat van in 2014 ingezet proces om de Nederlandse creatieve industrie een betere toegang tot de Duitse markt te verschaffen en in het bijzonder de Zuid Duitse markt. Het eerste project is een samenwerking tussen de Hogeschool van Amsterdam en MUAS in München in het kader van Global Goal Jam, een project van de Verenigde Naties.